דיכאון בזוגיות

דיכאון בזוגיות

דיכאון הוא מצב נפשי קשה ומורכב המשפיע על כל תחומי החיים, כולל זוגיות. על פי נתוני ארגון הבריאות האמריקאי יש מעל 350 מיליון אנשים ברחבי העולם הסובלים מדיכאון ברמה כזו או אחרת, ויש סיבות רבות ומגוונות להופעת דיכאון בחיי האדם, למשל סיבות נפשיות או סיבות חיצוניות כמו פיטורים ממקום העבודה, גירושין, מחלה קשה, אובדן אדם קרוב ועוד.

בתוך כך, חשוב לציין כי דיכאון בזוגיות עלול להשפיע באופן משמעותי על מערכת היחסים, בין אם רק אחד מבני הזוג סובל מדיכאון ובין אם שניהם. איריס לרר רשף מסבירה כי דיכאון במערכת היחסים עלול ליצור סיטואציות מורכבות המתאפיינות במצבים כמו מצוקה נפשית, ריחוק בין בני הזוג, קשיי תקשורת, משברים בזוגיות, חוסר חשק מיני ועוד. לכן, לדבריה, אין להתעלם מהתופעה השכיחה ואם מבחינים בשינוי התנהגותי לרעה אצל בן הזוג לתקופה העולה על שבועיים חשוב לפנות לייעוץ ומומלץ לשוחח עם בן הזוג ולשתף אותו בכך שככל הנראה הוא סובל מדיכאון.

 

איך מומחש דיכאון בזוגיות?

באופן כללי, דיכאון בזוגיות יכול להתבטא באופנים הבאים:

    • קשיי תקשורת – הדיכאון עלול לגרום לקשיי תקשורת משמעותיים בין בני הזוג, מאחר שהדיכאון גורם לתופעות מוכרות כמו קושי בהקשבה, ביקורתיות יתר, מריבות בלתי פוסקות וחוסר סבלנות.
    • ריחוק רגשי – דיכאון בזוגיות מתאפיין בין היתר בריחוק רגשי ובצורך מופחת באינטימיות. בן הזוג שסובל מדיכאון מאבד עניין בפעילויות משותפות, הוא מתקשה לבטא את רגשותיו ותוך זמן קצר חווים זוגיות במשבר בגלל הריחוק הרגשי ההולך ומעמיק.
  • שינוי בהתנהגות – הדיכאון של אחד מבני הזוג מוביל לשינויים משמעותיים בהתנהגותו, למשל עצבנות יתר, כעס רב, הפרעות שינה, הפרעות אכילה, חוסר אנרגיה ועוד.
  • פגיעה בתפקוד היומי – הדיכאון גורם לפגיעה בתפקוד היומיומי ובן הזוג הסובל מדיכאון עלול להתקשות בביצוע מטלות הבית, הוא עשוי להזניח את ילדיו והדיכאון משפיע על יכולות לפרנס בכבוד את בני המשפחה, לכן התא המשפחתי עלול לסבול מקשיים כלכליים שרק מחמירים את המצב במערכת היחסים.
  • פגיעה באינטימיות – הדיכאון גורם לתופעות כמו חוסר חשק מיני והיעדר עניין ביחסים אינטימיים.

 

מהם הגורמים העיקריים לדיכאון בזוגיות?

ישנם גורמים רבים לדיכאון בזוגיות, לדוגמה:

  • גורמים אישיים כמו נטייה גנטית, טראומה מהילדות או משלב אחר בחיים, קשיים רגשיים, אירועים משמעותיים בחיי האדם ועוד.
  • קונפליקטים לא פתורים במערכת היחסים, קשיי תקשורת, מצבים הגורמים למשברים בזוגיות, היעדר תמיכה וכו’.
  • תגובה לאירועים שונים בחיים כמו פיטורים או קשיים בעבודה, לחץ כלכלי, מחלות קשות, אובדן אדם קרוב וכו’.

 

האם קיימים סוגי דיכאונות שונים בזוגיות?

כדאי לדעת כי דיכאון בזוגיות יכול להופיע בסוגים שונים, ביניהם:

  • דיכאון קליני המתאפיין בתסמינים מתמשכים וחמורים.
  • דיכאון אחרי לידה המופיע אצל נשים רבות לאחר הלידה, והתופעה משפיעה על מערכת היחסים והתקשורת עם בן הזוג.
  • דיכאון בנישואין המופיע בעונה מסוימת בשנה, בדרך כלל בעונת החורף הקרה.
  • דיכאון בגלל בגידה של אחד מבני הזוג.

 

כמה חשוב לטפל בדיכאון בזוגיות?

חשוב לטפל בכל תופעה של דיכאון בזוגיות, ואין להקל ראש בתופעה. דיכאון בנישואין אצל אחד מבני הזוג, הנמשך יותר משבועיים, חייב להדליק אור אדום. אם התסמינים המוכרים של דיכאון אינם חולפים מאליהם בתוך שבועיים חשוב לפנות לטיפול מקצועי, למשל טיפול זוגי אצל מטפלת מנוסה. הטיפול בדיכאון מותאם באופן אישי ובן הזוג השני יכול לקחת בו חלק פעיל ולקבל כלים שיסייעו לו לספק תמיכה רגשית נכונה בבן הזוג הסובל מדיכאון. הטיפול נועד לבנות תקשורת טובה יותר, לווסת לחצים בזוגיות ולהקל על המצב במערכת היחסים, ולרוב הטיפול מבוסס על טיפול התנהגותי קוגניטיבי בשילוב טיפול תרופתי ממוקד.