על הסיוע של טיפול בדיכאון

על הסיוע של טיפול בדיכאון

כל אחד מאיתנו חש את עצמו עצוב מידי פעם ומרגיש שהוא זקוק לטיפול בדיכאון. אתה מרגיש שאין לך כוח יותר, ש”נשבר לך מהכל”, שנמאס ודי. הסיבות להרגשה רעה שכזו יכולות לנבוע מאכזבה קשה כתגובה לניתוק של קשר ארוך עם אדם קרוב, פיטורין, מותו של אדם קרואלינו, כישלון צורב בקריירה וכו’.

סיוע ממשי לשלבים קשים בחיים

אנו מכנים דיכאון ומתכוונים למגוון תחושות לא נעימות, קשות ומכאיבות הנמצאות בעוצמות שונות על רצף שבין מצב רוח לא טוב לדיכאון עמוק. בטיפול אני פוגשת אנשים שחשים עצמם בדיכאון ומתארים מצב רוח שנמשך מספר שבועות, לפעמים אפילו חודשים במשך רב שעות היום. לפעמים יש תחושה של איבוד עניין או הנאה מתחביבים, מחברים ומקשרים מהם נהנית בעבר, מיחסים משפחתיים בעייתים או יחסי אמהות בנות רעועים. לפעמים התחושה הקשה מתבטאת גם בירידה במשקל (חוסר הנאה מאוכל), לפעמים קושי להירדם בלילה או התעוררות מוקדמת בבקר. לפעמים עולים תיאורים של ירידה בריכוז בעבודה במיוחד, קושי לבצע משימות יומיומיות, שבעבר נראו פשוטות לחלוטין.

התחושות הרגשיות שמלוות את המצב הפסיכולוגי-פיזיולוגי הזה, מתבטאות בירידה בערך העצמי “אני לא שווה כלום, אני לא אצליח לעולם בשום דבר..”, כשפעמים רבות מתלוות תחושות של אשמה וביקורת עצמית נוקבת. ההצלחות וההישגים מתגמדים ואפילו נעלמים לגמרי. יש ונשמעות גם מחשבות על חידלון ואפילו על תחושות ייאוש שנמאס כבר מהכול…
כמה מהסמנים מבשרי הרעות מורגשים על-ידי מבוכה, חוסר התמקדות מנטאלי, התחמקויות של הזיכרון.

דיכאון לאחר לידה

לפעמים דיכאון מתלווה לשני מאורעות חיים משמעותיים. האחד הוא לידה והשני מוות של אדם קרוב. פעמים מספר שבועות, וגם אפשר מספר שעות לאחר הלידה, תחושת היולדת אותה היא תגדיר בטיפול כ”דיכאון”. לפעמים הדבר יתבטא בתחושה כללית רעה, חוסר רצון להניק ואפילו חוסר רצון או/גם רתיעה להתקרב לתינוק. לפעמים היולדת תספר על תחושת דכדוך ועצבות, על נטייה לבכי רב, עייפות וגם עצבנות.

רב התחושות חולפות תוך זמן קצר – מספר ימים לאחר הלידה. יש נטייה לייחס את מצבי הרוח הללו לשינויים הורמונאליים או למתח הלידה ולתחושת האחריות המתווספת לאישה. ברם, לעיתים תגובות אלו נמשכות לאורך זמן ואז רצוי לפנות לקבלת עזרה.

טיפול בדיכאון

דיכאון כתגובת אבל

תגובת אבל היא תופעה נורמאלית שמופיעה סמוך למות אדם קרוב. התחושות המלוות אותה הן בעיקר של עצב, מחשבות אודות האדם שנפטר, נטייה לבכי ועצבנות. לפעמים ניתן לשמוע גם על תופעה של קשיים בשינה ובתאבון, קשיים בריכוז או בפעילות יומיומית.

תגובת אבל ותגובה למשברים יכולה להופיע גם בעקבות גירושין, פיטורין, בעיה בריאותית או כל חוויה אחרת שנוגעת ליחסים בינאישיים או נוגעת באובדנים משמעותיים. אבל בעיקרון הוא תגובה נורמאלית, שאמורה לארוך מספר חודשים. קורה שתגובת האבל קשה יותר והופכת למצב דיכאוני. מצבים אלו נשמעים בטיפול ומובעים בתחושות אשם או מחשבות רבות על מוות, הפרעות בתפקוד ועוד.

כאמור, תחושות הדיכאון הנמצאות על רצף של הסקאלה הרגשית נפגשות עם המטפל בחדר הטיפולים. לעיתים, כאשר האדם שרוי במה שנקרה בעגה המקצועית “דיכאון”, הוא זקוק להתערבות נוספת מעבר לטיפול הפסיכותרפי. אני מעלה את האפשרות להוספת התייעצות רפואית נוספת, כלומר הפניה לפסיכיאטר שיכול להמליץ על תרופה מתאימה. אם הפונה מסכים נערכת ההפניה. מחשבה על גורם נוסף, בדרך כלל ייעוץ פסיכיאטרי, שיכול לעזור לאדם בטיפול נשקל כל אימת שיש הרגשה או שהמצב מחייב עזרה נוספת, או שיש “היתקעות” בלתי פתירה בטיפול. יש להוסיף, שלפעמים עזרה תרופתית יכולה לזרז את הטיפול הנפשי וגם שלקיחת כדורים יכולה להמשך פרק זמן מסויים ולהסתיים.

זקוקים לטיפול או לייעוץ זוגי במשבר הנישואין/זוגיות שלכם? צרו קשר עם איריס לרר רשף, מטפלת זוגית. בטלפון 052-8614453, או השאירו הודעה.