ניתוק רגשי בזוגיות

ניתוק רגשי בזוגיות

זוגיות טובה ובריאה היא מתכון מנצח לחיים מאושרים ומלאי אהבה לכל אחד מבני הזוג, לחיבור עמוק ואמיתי ולצבירת חוויות משותפות טובות. עם זאת, בחיי הזוגיות יש לעיתים משברים ומחלוקות, ובאופן טבעי תופעה כמו ניתוק רגשי בזוגיות אצל אחד מבני הזוג עלולה לגרום לקשיים מהותיים במערכת היחסים. מהי בעיית ניתוק רגשי וכיצד היא משפיעה על הזוגיות? איך מזהים ניתוק רגשי? מה אפשר לעשות כדי לשפר את התקשורת בין בני הזוג וכיצד גורם מקצועי יכול לסייע בנושא? בואו נתחיל ונעמיק בנושא! 

 

גבר ואישה מנותקים רגשית

 

מהי בעיית ניתוק רגשי בזוגיות?

זוגיות היא מסע משותף של בני הזוג, אך בדרך הם עלולים לחוות בעיות בזוגיות, ולמרות שיש אהבה חזקה – ללא חיבור אמיתי ותקשורת טובה ומקרבת, בני הזוג עלולים להיקלע למשבר עמוק במערכת היחסים. אחת מהבעיות המוכרות שמשפיעות על מערכות יחסים היא ניתוק רגשי בזוגיות, כלומר אחד מבני הזוג מרגיש מרוחק רגשית מבן או מבת זוגו, והוא עשוי להרגיש מעין חומה הניצבת ביניהם, לכן מערכת היחסים מתפוררת וללא טיפול בנושא הסיכוי לפרידה הולך וגובר.

למעשה, בעיית הניתוק הרגשי במערכת יחסים גורמת למחסום בין בני הזוג ולריחוק, עד לכדי תחושת בדידות, ובמצב זה השיחות הופכות לשטחיות וריקות מתוכן, מתחילה שחיקה במערכת היחסים, ולא פעם התופעה באה לידי ביטוי גם בקשיים ביחסים האינטימיים, ולא רק בתקשורת השוטפת והיומיומית.

 

איך ניתוק רגשי משפיע על הזוגיות?

כדי להבין כיצד ניתוק רגשי בזוגיות משפיע על מערכת היחסים פנינו למטפלת הזוגית המנוסה איריס לרר רשף. איריס הסבירה לנו כי ניתוק רגשי משפיע באופן משמעותי על מערכת היחסים מאחר שלא ניתן לקיים זוגיות יציבה לאורך זמן ללא חיבור רגשי עוצמתי. הניתוק הרגשי במערכת היחסים עלול להשפיע לרעה על הזוגיות, לגרום לריחוק בין בני הזוג ולקשיי תקשורת, ובנוסף כל הקשר והשיח הופכים לקרים ולוגיים, ללא רגשות, והדיונים בבית מסתכמים בעיקר בניהול שוטף של משק הבית ותחזוקת המשפחה.

 

איך מזהים ניתוק רגשי?

כדאי לדעת כי ניתוק רגשי במערכת יחסים יכול לקרות ממספר גורמים כמו חרדת נטישה, אינטליגנציה חברתית/ריגשית נמוכה, סטרס בחיים, הפרעת דחק פוסט טראומטית, לחץ בעבודה, קונפליקטים לא פתורים, פגיעות ומשברים מהעבר, בעיות אישיות וכדומה. בדרך כלל ניתוק רגשי בזוגיות נובע ממספר סיבות וגורמים, והתהליך הינו הדרגתי, כלומר בני הזוג מתחילים להתרחק בהדרגה זה מזו, וכל הדינמיקה של מערכת היחסים משתנה ונוצרים פערים גדולים בין הצדדים.

כדי לזהות ניתוק רגשי במערכת יחסים כדאי לבחון את הזוגיות ולבדוק האם יש תקשורת מקרבת, בעיות של חוסר תקשורת, קשיים בביטוי הרגשי אצל שני בני הזוג או אחד מהם, חוסר בשיחות עמוקות, תחושה של חיים בבועה רגשית נפרדת מבן או מבת הזוג, טינה, תסכול, קונפליקטים, דיכאון אחרי לידה, מריבות בלתי פוסקות, בדידות, אובדן עניין בבן או בבת הזוג, אדישות, פגיעה משמעותית באמפתיה ובהבנה, והימנעות מיחסים אינטימיים, כולל הימנעות משיחות אינטימיות.

אגב, אחד מהסימנים המובהקים של בעיית הניתוק הרגשי במערכת יחסים הוא הקושי לבטא רגשות, וסימון נוסף הוא היעדר תמיכה רגשית.

 

מה ניתן לעשות כדי לשפר את התקשורת הזוגית?

כדי לשפר תקשורת זוגית ולטפל בתופעת הניתוק הרגשי שחלה בין בני הזוג, כדאי ליישם בזוגיות את העצות הבאות:

  • לשמור על תקשורת פתוחה ולדבר על הקשיים והתחושות, כאשר חשוב להאזין במלוא הכוונה זה לדברי זו ולהיפך ולחשוב יחד כיצד להתגבר על הבעיה.
  • מומלץ לתכנן זמן איכות משותף כדי לבלות יחדיו ולפנות זמן המוקדש למערכת היחסים. כך לדוגמה, אפשר לצאת לדייט שבועי בבית קפה או מסעדה, לתכנן טיולים משותפים, לעסוק בתחביב משותף ועוד.
  • להקדיש זמן לשיחות עומק ולשיחות אינטימיות.
  • לפנות לגורם מקצועי המציע ייעוץ או טיפול זוגי.
  • להימנע משיפוטיות במערכת היחסים ולהקפיד על תקשורת מקרבת וחיובית.

 

באיזה שלב כדאי לפנות לגורם מקצועי?

חשוב לזהות בזמן את הסימנים המוכרים של ניתוק רגשי בזוגיות כדי להימנע מריחוק ומהשפעות הרסניות נוספות של התופעה הנפוצה יחסית. הניתוק הרגישי פוגע באיכות החיים של בני הזוג ולפערים ההולכים ומתרחבים עם הזמן. לכן, אם מנסים לפתור את הבעיה לבד בדרך של שיחות ותקשורת כנה אך בני הזוג לא מצליחים להתגבר על הקשיים – כדאי לפנות לגורם מקצועי.

באמצעות טיפול זוגי ניתן ליצור תקשורת מכבדת ומקרבת, לשוחח בכנות מלאה על הקשיים, ליצור אינטימיות טובה ובריאה, לשפר את מערכת היחסים וליצור מחדש חיבור רגשי עמוק. לעיתים נדרש טיפול רק לאחד מבני הזוג, לכן בעזרת גורם מקצועי ומנוסה ניתן לאתר את הגורם לניתוק הרגשי ולטפל בבעיה כדי לסייע לבני הזוג להתגבר על הקושי ולחיות במערכת יחסים בריאה ומלאה באהבה.