טיפול זוגי ומשפחתי

טיפול זוגי ומשפחתי

זוגות רבים נקלעים למשברים במערכת היחסים, ויש מגוון רחב של סיבות מדוע בני הזוג חווים משברים, ויכוחים, מריבות ואי הבנות. במקרים מסוימים בני הזוג חווים משבר משמעותי סביב אירועים הקשורים לתא המשפחתי, בין היתר בגלל הרחבת המשפחה, הגעת הילדים לגיל ההתבגרות, אירועים משפחתיים הקשורים לילדים ועוד. ממשברים מסוג זה עלולים לפגוע ביחסים הזוגיים באופן אנוש.

במצבים אלו מומלץ לפנות אל איריס לרר רשף, מטפלת זוגית מנוסה, המתמחה בטיפול זוגי ומשפחתי. הטיפול הזוגי מתמקד בעיקר באפיון והבנת הקשיים במערכת הזוגית, בשיפור התקשורת בין בני הזוג, בחיזוק האינטימיות ובהגברת תחושת האמון והביטחון בין הצדדים, הם – כך טוענת איריס ‘תנאי בסיסי’ לזוגיות מאושרת ו’עמידה, שילוב טיפול משפחתי מתמקד בעיקר במערכות היחסים בתוך התא המשפחתי במטרה לסייע לבני המשפחה ולהביא לשינוי ולשיפור מהותי בדפוסים הקיימים על מנת למצוא איזון חדש, לשפר את התקשורת בין בני המשפחה, בדגש על תקשורת בין הורים לילדים, לפתור מחלוקות ובעיות התנהגות ולהשיג שינוי מבורך המשפיע על בני המשפחה ומסייע להם לתפקד בצורה טובה ובריאה יותר. התוצאה של כך היא לא רק תא משפחתי מתפקד – אלא, ובעיקר, זוגיות יותר טובה.

 

טיפול זוגי משפחתי

 

מהו טיפול זוגי משפחתי?

באופן כללי, טיפול זוגי ומשפחתי נועד לטפל בקשיים במערכת היחסית הזוגית ו/או המשפחתית, לדוגמה קשיי תקשורת בזוגיות או במשפחה, קשיי הסתגלות למעברים, משברים הנובעים מאירועים שונים בחיים כמו גירושין, אובדן של אחד מבני המשפחה וכד’.

ראוי לציין כי טיפול משפחתי ו/או זוגי מבוסס על ראייה מערכתית מקיפה וכוללת מתוך ההנחה כי קשיי הפרט היחיד במערכת יחסית זוגית או משפחתית קשורים לדינמיקה הקיימת, לדפוסי התנהגות ולהשפעות של בן הזוג ובני המשפחה. הטיפול המשפחתי והזוגי מהווה שם כולל לשיטות ולגישות טיפול שונות ולשילובים בין הגישות השונות, וטיפול זה יכול להתאים במצבים של קשיים משפחתיים ו/או זוגיים ובמצבים שבהם רק אחד מבני המשפחה או מבני הזוג חווה קושי או מצוקה.

 

מה ייחודי בטיפול זה?

כאמור, יש מגוון שיטות וגישות לטיפול ייעודי לזוגות ולמשפחות, והטיפול הייחודי מבוסס על תהליך משותף שמטרתו לבנות קשר אנושי ולסייע למטופלים. טיפול זוגי ומשפחתי יכול להיות פרטני או כולל, והטיפול נעשה בחדר נעים ומואר בו המטופלים יכולים לשוחח בחופשיות על קשיים בקשר הזוגי ועל קשיים במערכת היחסים המשפחתית, ללא ביקורת ושיפוטיות.

במהלך הטיפול, המטפלת משוחחת עם כל אחד מבני המשפחה או עם כל בן זוג בנפרד וגם ביחד, ולאחר מיפוי הקשיים קובעים את מטרות הטיפול והגישה המתאימה ביותר, כאשר המטרה היא לשפר את איכות חיים של המטופלים, לסייע להם במצוקתם וליצור תקשורת מקרבת ומכבדת.

בעשורים האחרונים פותחו שיטות חדשניות ואיכותיות יותר לטיפול זוגי ומשפחתי, לדוגמה טיפול על פי הגישה הבין דורית, טיפול בגישה האסטרטגית, טיפול קוגניטיבי – התנהגותי (CBT) למשפחות, טיפול זוגי או משפחתי בגישה פסיכודינמית או פסיכואנליטית ועוד.

 

באילו מקרים יש צורך בטיפול זוגי ומשפחתי?

הטיפול הזוגי והמשפחתי מומלץ ומתאים בעיקר במקרים הבאים:

  • קונפליקטים בזוגיות כמו קשיי תקשורת, תקשורת לא מכבדת, שיפוטיות, בגידות, בגידה רגשית, פרידה, גירושין, אינטימיות, חוסר סיפוק במערכת היחסים, קשיים ביחסי המין ועוד.
  • בעיות אישיות אצל אחד מבני הזוג או המשפחה ה משפיעות לרעה על מרקם היחסים בין בני הזוג ובתוך המשפחה, למשל קשיים כלכליים, אובדן אדם קרוב, מחלות ונכות, פיטורים ממקום העבודה ועוד.
  • התמודדות של ההורים עם בעיות הקשורות לילדים כמו קשיי גיל ההתבגרות, קשיי הסתגלות, יחסים בפרק ב’, הצבת גבולות, השפעות של לקויות למידה, קשב וריכוז, הרטבה בלילה, הרגלי ניקיון וכד’.
  • מעברים ומשברים משפחתיים וזוגיים הנובעים ממקרים כמו לידה, מוות של אחד מבני המשפחה או אדם קרוב, קשיי התאקלמות, מעבר למקום מגורים חדש, גיל המעבר, פרישה ממקום העבודה, יחסים מורכבים עם משפחתו של אחד מבני הזוג ועוד.

 

האם כל טיפול מכיל את אותם אנשים?

חשוב לדעת כי מטפלת זוגית מנוסה מזמינה לשיחה פרטנית או משותפת את המטופלים, ובמהלך סדרת המפגשים הטיפול המקצועי היא בוחרת את מי להזמין לטיפול. לעיתים הטיפול נעשה בהשתתפות שני בני הזוג או כל בני המשפחה, ולעיתים הטיפול הינו פרטני ומתמקד רק באחד מהטופלים.

לכו, הטיפול יכול להיערך בנוכחות בני הזוג או כל בני המשפחה, אך לרוב מתקיימים גם מפגשים שרק חלק מחברי המשפחה משתתפים בהם או שרק אחד מבני הזוג מגיע לטיפול.

 

מתי לפנות לטיפול משפחתי?

כדאי לפנות לטיפול משפחתי כאשר חווים קשיים במערכות היחסים העדינות והמורכבות בין חברי התא המשפחתי. הטיפול המשפחתי מומלץ בין היתר למשפחות שבהן יש קשיים ביחסים בין הורים וילדים, בעיות ביחסי אחים ואחיות, קשיים בתקשורת עם המשפחה המורחבת, הפרת איזון במשפחה, מצבי פרידה וגירושים, משברים החלים בעקבות שינויים במשפחה כמו זוגיות פרק ב’, גיל ההתבגרות וכד’.

למידע נוסף ולתיאום שיחת ייעוץ אנא צרו קשר עם איריס לרר רשף או השאירו פרטים ליצירת קשר באתר.