תשובה מיידית היא: מין וממון. אלו נטו להוות את הזירה הגדולה שבה מתחולל ריב בין שני אנשים – מאבק על שליטה ועליונות ביחסים – נהפך למשהו ממשי ומוחשי, משהו שאפשר לבטא במילים ולהיאבק עליו.
קשיים בזוגיות – מה הנושאים שעולים בעיקר בטיפולי זוגות?
זוגות רבים מניחים שהם בקיאים בכל העובדות בנושאי מין. אלא, שמסתבר שהם תמימים לגמרי במה שנוגע להבנת המתרחש במהלך ההתנסות המשגלית הנורמלית, כל שכן, כשעולה סוגיה מינית, כמו אי היכולת להגיע לאורגזמה, או אין-אונות, או שפיכה מוקדמת, או כל תלונה אחרת שמתחבטים בה וניתן לקבל עליה תשובה בנקל. הזדקנות למשל היא תשובה לגבי קשיים במיניות הגבר או חוסר חשק מיני. לפעמים, תחרות בין בני זוג במישור אחר (קריירה למשל), עשויה להתבטא גם ביחסי המין שלהם. תחושת בדידות כשאחד מבני הזוג חווה בקשר – יכולה לתרום להתרחקות מיחסי המין המשותפים, ועוד, ועוד. לשיפור הנושא, טיפול זוגי בהחלט יכול לסייע.
קל יותר להיאבק על נושאים שאינם מאיימים על עצם קיומה של המערכת הרגשית.
קרקע מריבה נוספת אופיינית לזוגות שפגשתי היא על אי-הסכמות בנוגע לחינוך והתנהלות עם הילדים, או עם ילד מסוים. מהו הטבע האמיתי של מאבקי השליטה הזוגיים? היכן במאבק נכנס צד שלישי כמו מאהב/ת (וגם יכול להיות ילד או חותנת) ומה “תרומתו ליחסים”?
בחדר הטיפולים נפרשים יחסי הגומלין בין בני הזוג ויחד עם המטפל מוצאים את הדרכים שבהן משפיעה ההיסטוריה המשפחתית, הפסיכולוגית והתרבותית הקודמת של כל אחד מבני הזוג על המארג הרגיש של יחסיהם בהווה. כל אחד מבני הזוג מתחיל ללמוד ולהבין מה הוא הביא כ”נדוניה” מהעבר ליחסיו בהווה, ואיך אלו צובעים את עולמו עם בת זוגו. כך כל אחד מבני הזוג יכול ללמוד להפריד בין מה שהביא עימו מ”הבית”, ליחסים המציאותיים עם בן/בת הזוג החי/ה לצידו. בהמשך התפתחות הקשר, ניתנת לזוג אפשרות ליצור מערכת יחסים “חדשה”, המושתתת על הבנת הצרכים והרצונות של שני בני הזוג, קשר דינמי וחי, המתאפיין בשלמות בגרות והשלמה.
לפעמים,בני אדם מביאים לחייהם המשותפים ציפיות וערכים מנוגדים – חלומות והזיות הנמצאים ביסודם במשאלות לב ובפנטזיות רומנטיות, לאו דווקא בצרכים אמיתיים. כלומר, לא במה שהמציאות באמת יכולה להציע.
בפגישות הראשונות עם הזוג, אנו מנפים את הצרכים האמיתיים מול המשאלות והפנטזיות ויחד חושבים על דרך ההתערבות האופטימלית עבורם. דרך זו יכולה להתפתח לזוגיות שלמה יותר, או לחילופין להתפתח לפרידה וגם לגירושין בהמשך.
זאת, אם המסקנה שהרצון האמיתי הוא להפריד את ה”חבילה” המשפחתית ולבחור דרך אישית לכל אחד מבני הזוג. כלומר, גם כשהרצון הוא להיפרד, טוב ומועיל להגיע לטיפול ולבדוק אם זה הרצון האמיתי, ואם כן איך לעשות אותו בדרך הטובה ביותר, למזער נזקים רגשיים, כמו חששות מהפגיעה בילדים או במשפחה המורחבת כמו גם בהסכמה בענייני ממון.
קשיים בזוגיות – בגיל השלישי
מחקרים שונים הוכיחו כי הפעילות המינית רצויה בכל גיל ובכל מצב בשל תרומתה לביטחונו העצמי של האדם ולבריאותו.
אנשים רבים מתייחסים למיניותם, בטעות, כמילה נרדפת לקיום יחסי מין. זוהי תפיסה צרה ודלה של מיניות האדם. מיניות היא כוח פנימי הדוחף אותנו במשך כל חיינו למצוא אהבה, מגע ואינטימיות, והקירבה בין שני אנשים תורמת לחוזק הנפשי בכל גיל ואינה חייבת להתבטא אך ורק בשעת קיום יחסי המין.
מהן ההפרעות בתפקוד המיני השכיחות בגיל המבוגר ומהו הטיפול בהן?
מגילאי 40-50 אנו נתקלים במצבים בלתי נמנעים של הזדקנות גופנו. התופעות והשינויים הפיזיולוגיים העלולים להופיע בגיל המבוגר שונות ודומות בין הגברים לנשים:
בהתייחס לתפקוד המיני, אצל הגבר – עלולה להופיע פגיעה במנגנון הזקפה של איבר המין כתוצאה מהסתיידות העורקים המספקים דם לפין או עקב מחלות מסוימות כגון סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד. הזקפה יכולה להיחלש, או, במקרים קיצוניים, להיעלם באופן מוחלט.
במקרים אלו חשוב לבצע בירור רפואי שיכלול בדיקה גופנית, בדיקות דם ובדיקות ספציפיות לפי הצורך. בדומה, תרופות מסוימות עלולות לפגוע בזקפה ולכן חשוב לברר גם נקודה זו. ‘מוריד חשק’ נוסף קשור לירידה ברמת הטוסטסטרון בגוף וגם לשינוי דימוי הגוף של הגבר בעיני עצמו לאורך השנים.
אצל האישה – כתוצאה משינויים הורמונליים של גיל המעבר, בעיקר עקב ירידה בהפרשת הורמון האסטרוגן, עלול להופיע יובש בנרתיק שיקשה על קיום מגע מיני, ואף יגרום לכאב בעת קיום המגע. גם אצל הגבר וגם אצל האישה יכולה להופיע ירידה בחשק המיני, זאת עקב מצבי חולי, חרדה ודיכאון.
ישנן נשים שמסיבות שונות נאלצות לעבור ניתוח לכריתת הרחם. ניתוח מסוג זה גורם לירידה ניכרת ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון בשל פגיעה באספקת דם לשחלות וכך גם לירידה בחשק המיני. ישנה השפעה של שינוי במערכת היחסים על התשוקה המינית, אצל הגברים ואצל הנשים. בגיל המבוגר אנו מתמודדים פעמים רבות עם מוות של בן זוג וקושי במציאת בן זוג חדש או בנייה של מערכת זוגית חדשה עם בן זוג חדש, וכך גם קושי בביסוס קיום יחסים אינטימיים ומיניים מסודרים.
בנוסף, זוגות הנמצאים יחד שנים רבות נתקלים לא אחת בירידה משמעותית בתשוקה המינית. חוקרים בדקו ומצאו כי אצל נשים המצויות במערכת זוגית בעייתית שנים רבות ישנה מניעה פיזית בלתי נמנעת של הגוף מלשוב למצב של פעילות מינית רגילה.
לעומתן, נשים אסרטיביות מבחינה מינית, הנמצאות במערכת זוגית טובה ומאתגרת, יכולות למצוא עצמן חושקות במגע מיני כשהן נהנות ומסופקות ממנו ברמות דומות לאלה שהיו מנת חלקן בצעירותן. השפעה נוספת על השינוי בחיי המין יכולה להיות גם לעניין הזוגיות. כפי שהוזכר, גם לתפיסות החברתיות יש השפעה על קיום יחסים אינטימיים בגיל השלישי. “רבים מהאנשים בגילאי 60 ומעלה לא זכו בהכרח לחינוך מיני מסודר ופתוח כפי שניתן היום. חוסר הידע בנושא יוצר מצב של בורות בתחומים מסוימים, אך גם של רתיעה מלשאול שאלות גם אם מדובר בגורם מקצועי”, ישנם מבוגרים השבויים באמונה שאינם זקוקים עוד לקשר מיני, או שאינם יכולים ליהנות ממין בהגיעם לגיל מסוים. אם הדבר מתרחש במקביל לחוויות מיניות כושלות כתוצאה מבעיות פיזיות כלשהן, הדבר יוצר נסיגה מפעילות המינית לחלוטין”.
זקוקים לטיפול או לייעוץ זוגי במשבר הנישואין/זוגיות שלכם? צרו קשר עם איריס לרר רשף, מטפלת זוגית. בטלפון 052-8614453, או השאירו הודעה.