מה זה בגידה רגשית? האם ישנם סימנים מקדימים לבגידה רגשית? כיצד היא שונה מבגידה אחרת? איך להתמודד נכון עם בגידה רגשית ומתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית? איריס לרר רשף הכינה כתבה בנושא ועונה על השאלות הנפוצות שלכם ושלכן.
מהי בגידה רגשית?
מטופלים רבים מגיעים לקליניקה שלי ומעוניינים לדעת מהי בגידה רגשית. באופן כללי, בגידה רגשית היא הפרת האמון והאינטימיות בתוך זוגיות מחייבת כאשר אחד מבני הזוג יוצר קשר רגשי עמוק ומשמעותי עם אדם אחר, גבר או אישה, וזאת ללא מעורבות מינית. לאחר שהבנתם מהי בגידה רגשית, חשוב לציין כי ישנם סימנים המאפיינים בגידה מסוג זה, ואני ארחיב על הסימנים בפסקה הבאה.
הבגידה הרגשית מהווה רומן סודי מחוץ למערכת היחסית, ולמרות שהיא אינה כרוכה בקיום יחסי מין ומגע פיזי, זו בגידה קשה וחמורה לכל דבר ועניין. לבגידה הרגשית יש השלכות רבות וקשות על הזוגיות, והתופעה מסכנת את שלום מערכת היחסים, גם אם לא הייתה בגידה מינית. חשוב לזכור כי בעידן הרשתות החברתיות התופעה הולכת וצוברת תאוצה, ואין להקל ראש בהשלכות של בגידה רגשית בזוגיות.
האם קיימים סימנים לבגידה רגשית?
לאחר שעניתי על השאלה מה זה בגידה רגשית, חשוב להבין כי לתופעה השכיחה יחסית יש מספר סימנים המאפיינים אותה. הסימנים המוכרים ביותר של בגידה רגשית הינם:
- שינוי פתאומי בהתנהגות של בן או בת הזוג.
- הסתרת שיחות טלפון ותקשורת מקוונת.
- ריחוק בין בני הזוג.
- ירידה ופגיעה באינטימיות הרגשית ו/או המינית בין בני הזוג.
- התכתבויות חוזרות בעלות אופי אינטימי.
- פלירטוטים במדיה החברתית ובהודעות טקסט.
- שינוי ביחס ובתקשורת של בן הזוג כלפי בן הזוג הנבגד, לרבות שיפוטיות, האשמה, זלזול, אדישות, חוסר אמפטיה וביקורתיות.
במה בגידה רגשית שונה מבגידה אחרת?
לבגידה רגשית עשויה להיות השפעה הרסנית למערכת היחסים, וברוב המקרים היא מובילה למשבר מהותי בזוגיות. בבגידה רגשית יוצרים אינטימיות עם אדם אחר, כמובן מחוץ למערכת היחסים, ולמעשה מנהלים מערכת יחסים מקבילה הכוללת שיתוף מחשבות ורגשות, חוויות אינטימיות, רגשי חיבה עזים כלפי אדם שהוא אינו בן הזוג, ולרוב חשים במשיכה פיזית בלתי ממומשת.
בפועל, ההבדל המרכזי בין בגידה רגשית לבגידה אחרת הוא ההיבט הפיזי, כלומר בבגידה מינית מממשים את המשיכה הפיזית ומתקיים מגע פיזי ומיני בין הצדדים. מהניסיון המקצועי והטיפולי שלי בקליניקה, אני יודעת כי ישנם גברים ונשים שאינם רואים בבגידה הרגשית כמעשה פסול מאחר שאין מגע פיזי, לכן הם אינם מתייחסים לתופעה כרומן מחוץ למערכת היחסית, אך כאשר מתייחסים לסימנים מבינים כי קיים נזק משמעותי לזוגיות מאחר שבן הזוג בוגד באמון בן או בת זוגו, ולרוב הוא מתרחק, מפתח רגשות עמוקים לאדם אחר, מפגין אדישות וניכור כלפי בן הזוג, נמנע מיחסים אינטימיים וכו’.
איך מתמודדים עם בגידה רגשית?
התמודדות עם בגידה רגשית מחייבת השתתפות פעילה ולקיחת אחריות של בני הזוג, וכדי להתמודד עם התופעה העלולה להרוס את הזוגיות מומלץ לפנות לאנשי מקצוע מנוסים, ובמיוחד לטיפול או לייעוץ זוגי. אם לא מטפלים בבעיה בזמן, התופעה עלולה לגרום לסיום מערכת היחסים, לקשיי פרידה מהותיים, לכאב רב ולפגיעה משמעותית בדימוי העצמי של בן הזוג הנבגד.
באמצעות תהליך הדרגתי ובליווי של מטפלת זוגית מקצועית, ניתן ליצור מרחב בטוח ללא שיפוטיות על מנת לאפשר תקשורת זוגית מכבדת ומקרבת. הטיפול הזוגי מאפשר לבני הזוג לשוחח על תחושות ורגשות, לשתף קשיים ובנוסף בני הזוג מקבלים כלים וטיפים כדי להתמודד עם מורכבות הבעיה, לרפא את הזוגיות, לשפר את האמון ולבנות מחדש את מערכת היחסים.
הטיפים והרעיונות הבאים יכולים לעזור לכם בהתמודדות עם הבגידה הרגשית:
- טיפול זוגי – הטיפול נועד לסייע לבני הזוג להתמודד נכון עם משבר בזוגיות ולצאת לדרך חדשה וטובה יותר.
- טיפול פרטני – בן הזוג הנבגד יכול לטפל בעצמו בדרכים שונות כדי להתמודד עם הקושי ולהפחית את ההשפעה ההרסנית של הבגידה.
- תקשורת מכבדת ומקרבת – חשוב ללמוד טכניקות ליישום תקשורת מכבדת ומקרבת וכך ניתן לשוחח על רגשות, תחושות, פחדים ועוד.
- חוויות משותפות – כדאי ליצור חוויות משותפות חדשות על מנת להפחית את התחושות הקשות לאחר גילוי הבגידה הרגשית.
באיזה שלב כדאי לפנות למומחה?
כאשר חוששים או מגלים בגידה רגשית של בן הזוג מומלץ לפנות למומחים. ההתמודדות עם הבגידה הרגשית אינה פשוטה ובני הזוג חייבים להירתם למשימה ולבנות מחדש אמון. לכן, זוגות המתמודדים עם משבר בעקבות בגידה רגשית יכולים לקבל מענה מקצועי וליווי אישי שיסייעו להם להתגבר על המכשולים ולשקם את הזוגיות.