מהי תלות רגשית ובאילו סיטואציות ניתן לזהות את התופעה? כיצד תלות רגשית משפיעה על הזוגיות? האם תלות זו בריאה לקשר בין בני הזוג? איך מזהים את הלקויות ומתי מומלץ לפנות לטיפול?
שמי איריס לרר רשף. אני מטפלת זוגית בגישה פסיכואנליטית, ובקליניקה שלי אני פוגשת זוגות רבים המתמודדים עם מקרים של תלות רגשית של אחד מבני הזוג באחר ואת המורכבויות שתלות זו מייצרת.
בואו נבין יחד מהי תלות רגשית, וכיצד היא עלולה להשפיע על מערכת היחסים שלכם, ובנוסף נבחן איך לזהות את התופעה ומתי מומלץ לגשת לטיפול זוגי בקליניקה שלי.
מהי תלות רגשית?
באופן כללי, תלות רגשית היא תלות באדם אחר לצורך הרגשת סיפוק ושלמות רגשית. במקרים רבים התלות במישהו אחר כוללת צורך עז לקבל אישור, אהבה, ביטחון או תמיכה מהאדם האחר. בקליניקה שלי אני פוגשת לא מעט זוגות המתמודדים עם תלות רגשית בזוגיות, והתופעה הנפוצה יחסית יכולה להוביל לקשיים ולבעיות שונות במערכת היחסים וביניהם מאמץ (מיותר) להימנעות מקונפליקטים, התעלמות כמעט מוחלטת מצרכים אישיים של אחד מבני הזוג, התחשבות יתר ומוגזמת בבן או בבת הזוג ועוד.
כדאי לדעת כי תלות רגשית במערכת יחסים גורמת לטשטוש הגבולות בין בני הזוג, והתופעה גורמת לאחד מבני הזוג להיות תלוי באופן קיצוני בבן הזוג האחר. התלות בבן או בבת הזוג עלולה להוביל למצבים שבהם כל מחווה או היעדר מחווה, יכולים להוביל לאסון רגשי.
באילו סיטואציות מוכרות מזהים תלות רגשית?
התופעה של תלות רגשית עשויה לבוא לידי ביטוי במגוון סיטואציות, כגון:
פחד וחרדה מנטישה ומבדידות – האדם התלותי חווה חרדה קיצונית בגלל מחשבות על פרידה או שהייה לבד, לכן הוא עשוי לעשות מאמצים כבירים על מנת לרצות את האדם האחר בכדי להימנע מריחוק.
צורך מתמיד באישור ובתשומת לב – האדם התלותי מרגיש צורך תמידי באישור ותשומת לב מבן הזוג ולרוב הוא יחפש לקבל אישור על כל פעולה והחלטה, ואם האישור לא הגיע הוא יחוש פגיעה משמעותית או חוסר ערך.
קושי לקבל החלטות בחיים – התלות בבן הזוג עלולה לגרום לקושי בקבלת החלטות באופן עצמאי, מבלי להתייעץ עם בן הזוג.
ויתור על רצונות וצרכים אישיים – האדם התלותי מוותר על חברים, מטרות אישיות, צרכים ורצונות, כדי לרצות את בן הזוג תוך שהוא/היא מאמין שרק כך ניתן לשמור על מערכת היחסים.
קנאה ורכושנות יתר – התלות הרגשית הגבוהה בבן או בבת הזוג עלולה להוביל לקנאה משמעותית ומוגזמת, לרכושנות יתר ולניסיון לשלוט על מעשיו של בן הזוג.
איך תלות רגשית משפיעה על הזוגיות?
לפי ניסיוני הנובע מלא מעט מטופלים שטופלו אצלי בקליניקה, תלות רגשית בזוגיות יכולה להיות טבעית ולהוביל לתחושה של קרבה ואינטימיות, אך בטווח הארוך ובמינון לא סביר – התופעה עלולה לגרום לקשיים במערכת היחסים, למשל חוסר איזון בכוחות, תסכול, כעס רב, ריחוק ועוד. קיימים מקרי קיצון בהם הסימפטומים קיצוניים אף יותר.
כמו כן, תלות רגשית עלולה לגרום לפגיעה בצמיחה האישית של בני הזוג, ולא פעם הקשר הופך לגורם מרכזי ובלעדי לסיפוק רגשי. לכן, התופעה עלולה להוביל לחוסר מימוש וללא טיפול מקצועי מערכת היחסים נמצאת בסכנת פירוק.
האם תלות זו בריאה לקשר?
ברצוני להדגיש כי תלות רגשית במערכת היחסים אינה בריאה לקשר בין בני הזוג. זוגיות בריאה מבוססת על איזון בין התפתחות עצמאות אישית לבין תמיכה הדדית, ושני בני הזוג תורמים לקשר, כאשר כל אחד מהם שומר על זהותו הייחודית והוא אינו תלוי באישורים מבחוץ. התלות הרגשית מערימה קשיים במערכת היחסים ועשויה ליצור בסיס רעוע לקשר מאחר שהתופעה מעידה על חוסר ביטחון עצמי. בן הזוג התלותי מתקשה להיות שלם בפני עצמו ולפתח גם את ‘העצמי’ שלו.
איך מזהים את הלקויות ומתי ניגשים לטיפול?
הצעד הראשון לצורך זיהוי תלות רגשית בזוגיות הוא לפתח מודעות עצמית ולהכיר בדפוס הלא בריא שקיים במערכת היחסים. אם אתם חווים חלק מהתסמינים שתיארתי או במצבים שבהם בן או בת הזוג שלכם מעירים לכם על תלות רגשית שפיתחתם כלפיהם – כדאי לבחון את הנושא לעומק, ומומלץ לעבור טיפול זוגי ולשמור על זוגיות טובה ובריאה.
בעזרת טיפול זוגי בקליניקה שלי תוכלו להבין את הסיבות לתלות הרגשית הקיימת, להבין כיצד תלות רגשית בבת הזוג או בבן הזוג משפיעה על מערכת היחסים שלכם, ובנוסף הטיפול יצייד אתכם בכלים להתמודד נכון ובדרך בריאה עם רגשות, לבנות עצמאות רגשית וליצור זוגיות טובה, מאוזנת ובריאה המבוססת על אהבה, תמיכה וכבוד הדדי. ההחלטה לפנות לעזרה מקצועית היא צעד נכון וחשוב לזוגיות בריאה ומספקת יותר.
למידע נוסף בנושא תלות רגשית בבן הזוג או בבת הזוג ולתיאום פגישה בקליניקה או שיחת טלפון – צרו קשר עוד היום: השאירו פרטים ליצירת קשר באתר או צלצלו ישירות. מבטיחה להגיב בהקדם!